H - P : 08:00 - 18:00
iroda@ceragembuda.hu
+36 30 611 5350 | +36 1 205 3931

Gerinc fontossága

GERINC TUDOMÁNY – GERINCANATÓMIA
Az egészség akkor őrizhető meg hosszú távon, ha a gerincünk is egészséges.

Az ember életideje alatt a gerinc egy központi oszlop, ami az egészség alapjául szolgál.
Minden ember közös érdeke ebben a században az “egészség”
Az egészséges élet mindenki legfőbb vágya és célja, amit szeretne elérni és megtartani.
A jó egészség védelme érdekében segítséget nyújt a gerinc tudomány.

A gerinc, a testünk tartópillére

gerincrajz

Az egészséges gerinc az alapja az egészséges életnek

Gerincünk eredetileg egy takaros S struktúra. Ez a természetes görbe struktúra, hatékonyan támogatja az egész gerincet és egy jó kiegyensúlyozott helyes testtartás biztosít. Ennek a természetes S struktúrának az eltorzulása esetén szenvedhetünk gerincfájdalmakkal. Ezek a kellemetlen eredmények a rossz szokások, rossz gyakorlatok, a stressz, a balesetek és genetikai problémák miatt alakulhatnak ki. A gerincproblémák mellett számos más szervi betegségek is eredhetnek a gerincből. Így könnyen belátható, hogy valójában milyen fontos szerepe van gerincünk egészségének, testünk egészségéhez.

A gerinc szerepe

vedelem_tamogatas

Az egészséges gerinc egy egészséges élet alapja.

gerincvizsgalatA rendszeres gerincnyújtás erősíti a gerinc melletti izmokat, azaz a hát- és hasizmok erősebbek lesznek.
A hát- és a hasizmok jobban veszik fel azt a terhet, ami máskülönben a gerincet érné. Ezért fontos, hogy rendszeresen végezzünk gyakorlatokat. Javasolt, hogy minden reggel és este 10-20 percet eddzünk.

Nem egy bölcs dolog az elejétől kezdve nagy intenzitással edzeni. Kezdjük egy alacsonyabb intenzitással, majd fokozatosan növeljük. Gyakorlatvégzés közben kerülje a fájdalmat és legyen kitartó.

Az alábbiakban azokról a gyakorlatokról tájékozódhat, ami az idősek számára is hasznos, vagy olyanoknak, akik hátproblémákkal küszködnek.

Test központja

Még a legnagyobb ház oszlopai is gyengék, ha homokra épült. Az oszlopok határozzák meg egy ház életét. Akkor mi a testünk oszlopa? A gerincünk. Ezért, ha gerincproblémánk vannak, akkor sok más különféle problémáink is keletkezni fognak, emiatt folyamatosan meg kell oldanunk ezeket a problémákat. Akkor hogyan is néz ki a gerincünk valójában és milyen szerepet játszik?

A gerincünk a testünk tartó oszlopa

A gerincünk a testünk tartó oszlopa. A gerincvelő is a gerincünkben van, az agyunkhoz kapcsolódik, és kontrollálja a testünk funkcióit. Gerincünk tartja a testünk súlyát, és megvédi a gerincvelőt, ami továbbítja az információt az összes testrészünkbe az agyból.

A központi tartó elem az élet vonalat is megvédi

A 31 pár gerincvelői idegek a gerincvelőből ered és a csigolyákba ágazik és kapcsolatot teremt a szervekkel, izmokkal, erekkel, ínszalagokkal és a bőrszövetekkel. A gerincvelő és a gerinc idegek irányítják a mozgásunkat, testtartásunkat, testhőmérsékletünket, pulzusunkat, légzésünket, vércukorszintünket és az összes többi testi funkcióinkat, sőt még az érzékeinket is.


Idegrendszer gerinc védelme

Idegrendszer – A testünk élet vonala

Amikor olyan ingerek, mint a fény és a hang, elérik az érzékszerveket, például a szemet és a fület, ezeket a test a perifériás idegeken keresztül pillanatok alatt továbbítják a gerincvelőbe majd az agyba. A központi idegek megfelelő parancsokat küldenek az izmoknak és minden egyes szervnek a test különböző feladatainak irányítására. Ezért a perifériás ideg és a központi idegek különböző ingereket kapnak a test minden területéről. Az ingerekre reagálva biztosítják, hogy a testünk megfelelően működjön. Az agyat, gerincvelőt és a perifériás idegeket együtt idegrendszernek nevezik.
A gerincvelő továbbítja a testbe belépő információt, a perifériás idegeken keresztül az agyba.
Ez továbbítja az agy parancsait a szerveknek.
A gerincvelő a közvetítő szerepét játssza, mivel az agy önmagában nem tud jeleket küldeni közvetlen a karokig és a lábakig. Ezért az agy a jeleket csak a gerincvelőig küldi, nagyon gyors sebességgel.

A központi ideg, az idegrendszer szülője

Nagyjából, az idegrendszer központi idegekre és perifériás idegekre osztható. A központi idegek az agyra és a gerincvelőre utalnak, a koponyában az agy nagyagyból, középagyból, és kisagyból tevődik össze. A gerincben lévő idegek a gerincvelő, ami a hátsóagyhoz csatlakozik.

A központi idegrendszer gyereke, a perifériás idegrendszer

Az összes agyból és gerincvelőből kiágazó idegek, csatlakoznak a test minden szervéhez és szöveteihez. A perifériás idegrendszer szomatikus (agyvelő szabályától függ) és automatikus idegrendszerre (agyvelői tartománytól függ) osztjuk.

A szomatikus idegrendszer végrehajtja az agyvelő parancsait

Az idegrendszer az agyból ered, és a test minden részébe elágazik.
Ha az agyból jön, akkor agyi ideg, ha a gerincvelőből, akkor gerinc idegnek nevezik. Rendszerint 12 pár agyi ideg ered az agyból és az arcon ágazik szét. 31 pár gerinc ideg, pedig a gerincvelőből ered, és a testben és a végtagokban ágazik szét.

Az automatikus idegrendszer nem fogad el parancsokat az agyvelőből.

Az automatikus idegrendszer a szívbe, a vérerekbe, a tüdőbe és az emésztő rendszerbe ágazik szét. Rendszerint amikor az egyik oldal felgyorsult, akkor a másik oldal visszafogott. Például a pulzusszámot a szimpatikus idegrendszer felgyorsítja, a paraszimpatikus ideg pedig lelassítja.


Gerincidegek és belső szervek kapcsolata

Please Install Flash To support this image.

Gerincidegek és belső szervek kapcsolata

Please Install Flash To support this image.