H - P : 08:00 - 18:00
iroda@ceragembuda.hu
+36 30 611 5350 | +36 1 205 3931

Elferdült világ

elferdult_vilagHazánkban az óvodások 62 százalékának beteg a gerince. Megdöbbentő adat. Ennél csak a középiskolások gerincállapota megdöbbentőbb: ott 80 százalékos az arány…

„Az adatokat dr. Ferenc Máriától, az Országos Gerincgyógyászati Központ főorvosától tudjuk, aki szerint a sok ülés, a mozgásszegény életmód, a testtartás szempontjából kifogásolható bútorok és a nehéz iskolatáska mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy baj legyen a fiatalok fejlődő gerincével. Az iskolatáska most a sutban – nem oka semminek. De ott vannak a nagy csábítók: a televízió, a számítógép, mint az „ülő életmód” kitűnő konzerválói.

A lakosság 80 százaléka szenved élete során legalább egyszer derékfájdalomban, és a panaszok kétharmad részben visszatérnek. 2004-ben a derékfájás miatt kifizetett táppénz összege Magyarországon 14,2 milliárd forint volt. A gerinccel kapcsolatos fájdalmak, betegségek nem csak megkeserítik az életünket, és rontják az életminőségünket, hanem súlyosabb esetben keresőképtelenséghez, mozgásképtelenséghez is vezetnek.

Figyelmeztető tünetek

Különféle testi tünetek figyelmeztetnek bennünket arra, ha a gerincünkkel valami gond van. Az egyik, ha erős gerincfájdalmat észlelünk éjszakai nyugalomban. A másik, ha napszaktól, életkortól, egyéb tényezőktől függetlenül gerincfájdalmat érzünk. A harmadik, ha ötvenedik évünk felett egyre kisebb utat vagyunk képesek megtenni pihenők beiktatása nélkül, vagy egyre kisebbeket tudunk lépni. Az orvosi szaknyelv ezt hívja a járástávolság beszűkülésének. Ugyancsak alattomos a gerinccsatorna-szűkület tünete, amely degeneratív elváltozás. Annak a bizonyos korosodó gerincnek az egyik tünete, amelyet eredményesen lehet gyógyítani. „A gerinc az emberi lét leglényegesebb ismérve a tudat mellett” – mondja Dr. Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója. Bizonyos kor után a gerinc úgynevezett kopásos, azaz degeneratív betegségei szinte mindenkit érintenek; ez az egyik legnagyobb népegészségügyi jelentősége”. Az úgynevezett korosodó gerinc kórkép egészen speciális betegség. A hatvan év feletti lakosság közel harminc százalékát érinti, ezért népegészségügyi problémának számít.

Az áttétek 85%-a a gerincben van

„A kor előrehaladtával növekszik az onkológiai betegségek száma” – fejezi ki aggodalmát Dr. Varga Péter Pál. „Ugyanakkor az onkológia hihetetlenül gyorsan fejlődő tudomány. Egyre több daganatos betegség jut olyan stádiumba, amikor már áttéteket ad. Az áttétek nyolcvanöt százaléka a gerincben jelentkezik. Tehát az utóbbi két évtizedben szembe kellett néznünk azzal a komoly problémával, hogy nem csak az elsődleges gerincdaganatokkal kell foglalkozni, hanem a másodlagos, a metasztatikus gericdaganatokkal is, ami extrém növekedési rátát mutat.”

Példaként az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója elmondja, hogy tíz évvel ezelőtt az Egyesült Államokban az összes gerincműtét öt százaléka volt áttétes gerincdaganat, 2006-ban ez az arány elérte a 22 százalékot. Az amúgy is növekvő gerincműtéti „repertoárban” ez egyre nagyobb arányban fordul elő. Gerincbetegségekkel tehát a fiataloknak, középkorúaknak és időseknek egyaránt számolniuk kell. A gyermekek és fiatalok esetében a rossz tartás, a gyenge izomzat játszik szerepet a panaszokban, a náluk idősebbek pedig a porckorongok kopására számíthatnak. Ugyanakkor e területen is lényeges a megelőzés, mivel mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb baj legyen a gerincünkkel. A fentiek is alátámasztják azt a tényt, hogy a Ceragem készülék rendszeres használata mennyire fontos, hisz a gerinc degenerációból eredő betegségek számtalan más szervi elváltozásokat okozhatnak. A gyermekkorban kezelt gerinc betegségek eredményesen és fájdalommentesen javíthatók.

Forrás: CERAGEM MAGAZIN 2010. decemberi száma


Tudta ezt?

A gerinc hossza egyénenként változó, ugyanúgy mint a testmagasság. A Ceragem Master V3 feltérképezi a gerincet és az összegyűjtött adatok alapján egyedülálló, személyre szabott gerincterápiás programot biztosít testének.