H - P : 08:00 - 18:00
iroda@ceragembuda.hu
+36 30 611 5350 | +36 1 205 3931

Gerincbetegségek kialakulása

Részlet dr. Erbszt András A Ceragem készülék alkalmazhatósága gerincpanaszokban szenvedő betegek esetében c. értekezéséből.

Anatómiai alapok

A gerincoszlop 3 fő részből áll: nyaki, háti és ágyéki gerinc. 7 nyaki, 12 háti és 5 ágyéki csigolyánk van.

gerinc szerkezeti felépítése

gerinc szerkezeti felépítése

A gerinc szerkezeti felépítését szemlélteti a fenti tájékoztató rajz is. A csigolyák közt elhelyezkedő porckorong két részből áll: A rostos külső gyűrűből (annulus fibrosus) és a belső kocsonyás (nucleus pulposus) részből. A csigolyatest és hátsó elemek alkotják a gerinccsatornát, melyben fut a gerincvelő, illetve az ágyéki szakaszon az idegfonat. A csatorna fő feladata az idegi elemek védelme a külső behatásoktól. A gerinccsatornából párosan lépnek ki az ideggyökök, szegmentumonként egy pár. A szegmentumokat két erős szalag segíti feszesen tartani: az elülső és hátsó hosszanti szalag (ligamentum longitudinale anteriuset posterius).


degeneratív gerincbetegségek

degeneratív gerincbetegségek

Tekintettel arra, hogy az összes megbetegedés 90%-át a degeneratív elváltozások adják, ennek ismertetését tartjuk legfontosabbnak. A kopásos elváltozások első fázisa a porckorongban zajlik. Ez az elsődleges discus degeneratio. A porckorong kocsonyás magja normális esetben nagyon magas víztartalmú, igen rugalmas, szilikonszerű anyag. A discus „érése” során víztartalma csökken, ettől sérülékenyebbé válik. Ebben a fázisban a porckorong betegség lefolyása két úton haladhat. A gyakoribb eset az, hogy a rostos külső gyűrűn radier berepedések keletkeznek, és a meggyengült zónában a belső kocsonyás mag a gerinccsatornába domborodik különböző mértékben. A másik lehetőség az, hogy ez a folyamat hirtelen, robbanásszerűen megy végbe, és az idegi elemek (gerincvelő, idegfonat vagy a kilépő gyök) nagymértékű nyomás alá kerülnek. Ebben az esetben beszélünk porckorongsérvről.


csigolyak-elrendezkedeseA degeneratív elváltozások második szakasza már a mozgó szegmentumban zajlik. (Egy szegmentum a két szomszédos csigolyából, a köztük levő porckorongból és a két hosszanti szalagból áll). A rendszer normális esetben rendkívül feszes, együtt mozog minden irányban. A porckorong degeneráció hatására a mozgó szegmentum feszessége csökken, minimális kóros mozgások jelentkeznek benne. Ezt a második szakaszt nevezzük mikroinstabilitásnak. A harmadik szakaszban a szervezet igyekszik stabilizálni a fájdalmas, instabil szegmentumot. Ennek érdekében igyekszik mintegy „összecsontosítani” a szomszédos csigolyákat. Amennyiben a folyamat befejeződött, létrejön a harmadik szakasz, ilyenkor spontán fúzióról beszélünk. Az összecsontosodásban szereplő felrakódásokat appositiós termékeknek nevezzük. (A köznyelv ezt nevezi meszesedésnek.

Forrás: CERAGEM MAGAZIN 2011. szeptember-októberi száma


Tudta ezt?

A CERAGEM-nél mi hiszünk abban, hogy a legjobb módja annak, hogy igazolni tudjuk a CERAGEM hatékonyságát az, hogy korlátlan számú ingyenes ceragem ágy próbalehetőséget biztosítunk minden ügyfélnek mielőtt eldöntik, hogy megvásárolják-e a készüléket.